Kan Şekeri 101

sebzeli sekizBugünkü yazımda günümüzde çokça duyulan “Kan Şekeri”, “Glisemik İndeks” ve “Glisemik Yük” terimlerine açıklık getirerek, kan şekeri kontrolünü sağlayan başlıca iki hormon olan insülin ve glukagondan bahsedeceğim.

Sağlıklı bir insanda, kan şekeri seviyesi, belli sınırlar içinde oynamaktadır. Kan şekeri açlık halinde ölçüldüğünde, 70 ve 100 mg/dL (3.9 ve 5.5 mmol/L) arası olması beklenir.

Kan şekerini etkileyen başlıca besin grupları, karbonhidratlar ve proteinlerdir. Proteinlerin kan şekeri üzerindeki etkisi karbonhidratlar kadar güçlü değildir.

Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar ve emilimi bağırsakta tamamlanır. Karbonhidratların lif dışındaki kısımları, sindirim sonucu monosakkaritlere (basit şekerlere) dönüşür. Monosakkaritler bağırsaklardan emildiğinde kan şekerimiz yükselir ve sonrasında insülin devreye girerek kan şekerimizi normal seviyelere çeker.

 

“Glisemik İndeks” yiyeceklerin yeme sonrası kan şekerini yükseltme hızını gösteren bir ölçüttür.

1981’de Kanada’da Dr. Jenkins tarafından diyabet hastalarına yardımcı olmak amacıyla yürütülen araştırma sonucunda “Glisemik İndeks” konsepti ortaya çıkmıştır. (1) Bu konsepte göre, karbonhidrat içeren besinlerin “en iyi”si, yenildikten sonra kan şekerini en yavaş ve az yükseltendir. Glisemik indeks konsepti, daha öncesinde karbonhidratların kimyasal yapısına göre yapılan “basit” ve “kompleks” sınıflandırmasından çok daha doğru bir sınıflandırma yapmayı mümkün kılmıştır.

 

Bir besinin glisemik indeksi nasıl hesaplanır?

Bir besinin 50 gram karbonhidrat içeren miktarının sağlıklı bir grup insan tarafından yenilmesi ve sonrasında bu grubun kan şekerindeki değişimlerin izlenmesi sonucunda, besinin glisemik indeksi deneysel olarak hesaplanır.

Örnek olarak, karpuz ve ekmeğin glisemik indeksini ölçmek istersek, ölçüm yapmak için gereken 50 gram karbonhidrat 1 kiloya yakın karpuzda bulunurken, aynı ölçüm ekmekle yapıldığında 50 gram karbonhidrat için 2 dilim ekmek yeterlidir.

Glisemik indeks konseptine göre, kan şekerini en hızlı yükselten besin glikozlu sudur ve değeri 100’dür (en yüksek). Diğer besinlerin glisemik indeks değeri glikozlu suyla karşılaştırılarak bir sayıya dönüştürülür.

 

Glisemik İndeks değeri 0-55 arası olan besinler düşük glisemik indeksli,

Glisemik İndeks değeri 56-69 arası olan besinler orta glisemik indeksli,

Glisemik İndeks değeri 70-100 arası olan besinler yüksek glisemik indeksli olarak sınıflandırılır.

Ayrıca glisemik indeksi olmayan besinler de vardır.

Bazı besinler içlerinde karbonhidrat bulunmasına rağmen, 50 gram karbonhidrat içeren miktarı yemek bir seferde olanaksız olduğu için bu besinlerin glisemik indeks değeri yoktur denir. Bir örnek vermek gerekirse, 2.5 kilo brokolide 50 gram karbonhidrat bulunmaktadır, yani brokolinin glisemik indeksinin hesaplanması için bir insanın 2.5 kilo brokoliyi bir oturuşta yemesi gerekmektedir. Bu gerçek dünyada mümkün olmadığı için bu gibi besinlerin glisemik indeksi yoktur denmektedir.

 

Yiyeceklerin glisemik indeksini etkileyen bazı faktörler mevcuttur.

 

1)Yiyecekteki protein ve yağ oranı

Bir yiyecekte karbonhidratın yanı sıra protein ve yağ da bulunuyorsa, protein ve yağ sindirimi yavaşlattığı için glisemik indeksi düşürmektedir. (1)

Simiti ayranla birlikte yeme tavsiyesinin sebebi budur.

2)Yiyeceğin hazırlanışı ve pişirilme biçimi

Genelde çok pişirilmiş yiyecekler, az pişirilmişlere göre daha yüksek glisemik indekse sahiptirler. (2)

Al dente makarna, çok haşlanmış makarnaya göre daha düşük bir glisemik indeks değerine sahiptir.

Ayrıca, yiyeceği ezmek, un haline getirmek sindirimi kolaylaştırdığından glisemik indeksi yükseltir. (2)

Örneğin, bütün halde haşlanmış patatesin glisemik indeksi püre haline getirilmiş patatesten daha düşüktür.

 


 

Glisemik indeksin 50 gram karbonhidrat içeren porsiyon üzerinden hesaplanması, gerçek hayattaki kullanılabilirliğini oldukça güçleştirmiştir.

Glisemik indeksin gerçek hayattaki kullanım zorluğu nedeniyle 1997’de Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından “Glisemik Yük” konsepti ortaya çıkmıştır. Glisemik yük, bir besinin glisemik indeksi ve bir porsiyonunda bulunan karbonhidrat miktarı kullanılarak elde edilen bir sayıdır. (3) Glisemik yükü yüksek bir yiyecek yenildiğinde kan şekeri hızla yükselir, glisemik yükü düşük bir yiyecek yenildiğinde ise kan şekerindeki yükseliş daha yavaş ve dengeli gerçekleşir.

 

Bilimsel olarak Glisemik Yük için, Glisemik İndeks gibi düşük, orta, yüksek diye bir sınıflandırma mevcut değildir.

 

Glisemik İndeks Glisemik Yük
Meyveler
Elma 38 6
Muz 52 12
Portakal 42 5
Şeftali 42 5
Armut 38 4
Üzüm 46 8
Kivi 53 6
Çilek 40 1
Karpuz 72 4
Greyfurt 25 3
Kavun 65 4
Kiraz 22 3
Ananas 58 7
Portakal suyu 50 13
Elma suyu 44 13
Sebzeler
Pancar 64 5
Havuç 47 3
Bezelye 48 4
Patates 87 14
Bal kabağı 75 3
Mısır 54 9
Tatlı patates 61 17
Ekmekler
Beyaz Türk ekmeği 87 15
Tam tahıllı ekmek 71 9
Çavdar ekmeği 58 8
Pumpernickel çavdar ekmeği 41 5
Süt ve Süt Ürünleri
Süt (tam yağlı) 27 3
Süt (yağsız) 32 4
Yoğurt 36 3
Soya sütü 44 8
Kahvaltılıklar
Yulaf ezmesi 55 15
Müsli (Alpen) 55 10
Cornflakes 81 21
Cheerios 74 15
Reçel ve bal
Bal 55 10
Çilek reçeli 51 10
Kuruyemişler
Yer fıstığı 14 1
Kaju 22 3
Patlamış mısır 72 8
Kuru meyveler
Kuru kayısı 31 9
Kuru üzüm 64 28
Kuru incir 61 16
Kuru hurma 103 42
Tahıllar
Pirinç 87 37
Esmer pirinç 55 18
Basmati pirinç 58 22
Aşurelik buğday 25 11
Bulgur 48 12
Kuskus 65 23
Karabuğday 54 16
Kuru baklagiller
Nohut 28 8
Mercimek 30 5
Kırmızı mercimek 26 5
Kuru fasülye 29 9
Barbunya 39 10
Maş fasülyesi 31 5
Meksika fasülyesi 28 7

(Kaynak: Foster-Powell et al., 2002)

 

Glisemik Yük, Glisemik İndeks’i de günlük hayatta daha kullanılabilir hale getirmiştir. Glisemik İndeks konsepti yenilen miktara çok fazla önem vermezken Glisemik Yük sayesinde tüketilen miktar da önem kazanmıştır.

– Glisemik İndeksi düşük bir besinden çok miktarda yediğinizde Glisemik Yükü yüksek olabilmektedir.

– Glisemik İndeksi yüksek bir besinden kontrollü bir miktar yediğinizde ise Glisemik Yükü düşük olabilmektedir.

– Kısaca miktar oldukça önemlidir.

 

Glisemik İndeksi / Yükü Bulunmayan Besinler

    • Brokoli
    • Kabak
    • Karnıbahar
    • Marul
    • Salatalık
    • Fasülye
    • Domates
    • Soğan
    • Ispanak
    • Patlıcan
    • Maydanoz
    • Dereotu
    • Kuşkonmaz
    • Avokado
    • Limon
    • Yumurta
    • Peynir türleri
    • Kırmızı et
    • Tavuk eti
    • Hindi eti
    • Balık eti
    • Somon balığı
    • Deniz mahsülleri (karides, kalamar gibi)

 


 

Kan Şekerini Düzenleyen Hormonlar

Kan şekerinin sağlıklı sınırlarda kalmasını sağlayan başlıca iki hormon insülin ve glukagon’dur.

İnsülin kan şekeri yükseldiğinde, kan şekerini normal seviyelere indirmek için pankreas tarafından salgılanan hormondur. Kandaki şekeri normal seviyelere düşürmenin yolu ise kas dokusunu şeker kabulüne açmaktır. Yani yemek sonrası kandaki şeker düzeyi yükseldiğinde, pankreas bu uyarıyı alır, insülin hormonunu salgılar. Bu hormon da başta kas hücrelerinin kapılarını şekere açar. Böylece kan şekeri normal seviyelere düşerken kas hücreleri de yakıt olarak şekere kavuşmuş olur. İnsülin aynı zamanda kas dokusuna fazla gelen şekerin yağ dokusunda depolanmasını da sağlar.

Kanda insülin yüksek seviyelerde olduğu sürece, vücudun enerji olarak yağ yakma eğilimi düşer. Yakıt olarak kullanılabilecek yağlar ise yağ dokusunda depolanır. (4)

Glukagon yine pankreas tarafından salgılanan, insülinin tam tersi göreve sahip bir hormondur. Kan şekeri düştüğünde pankreas tarafından glukagon hormonu salgılanarak kan şekerinin yükselmesi ve sağlıklı bir aralıkta kalması sağlanır. Glukagon kan şekerini yükseltmek için karaciğerde depolanmış olan glikojenin glikoza (basit şekere) dönüşerek kana karışmasını sağlar. Böylece glukagon kan şekerini yükseltmiş olur.

Bu hormonlar sayesinde kan şekeri normal seviyelerde kalır.

Glukagon, kandaki insülin miktarı düşük olduğunda ise vücutta yağ depolarındaki yağların enerji olarak kullanılmasını başlatır. (4)

 


 

Yenilen besinin glisemik yükü ne kadar yüksekse vücutta bu besine karşılık o kadar çok insülin salgılır. (4)

 

kan sekeri 1

 

Düşük glisemik yüklü besinler, yüksek glisemik yüklü besinlere göre kan şekerini daha dengeli seviyelerde tutar. Kan şekerinin dengeli seviyelerde tutulması ani açlık durumunu engeller.

Harvard Üniversitesi’nin yaptığı uzun süreli bilimsel çalışmalar, yüksek glisemik yüklü beslenmenin tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini arttırdığını gösteriyor. (3,5)

Buna ek olarak düşük glisemik indeksli beslenmenin obezite, meme ve kolon gibi bazı kanser türlerine karşı koruyucu olabileceği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. (6,7,8)

Düşük glisemik yüklü beslenme, daha az insülin salgılanmasına neden olduğu için kişinin kan şekeri seviyesini gün içinde daha dengeli tutmaktadır. Bu da ani acıkma gibi durumları engellediği için kilo vermek isteyenlere yardımcı olur.

Bu sayılan sebepler dolayısıyla hem kilo vermek, hem de sağlığını korumak isteyen kişiler düşük glisemik yüklü beslenme konusuna önem vermelidir.

 

Referanslar

1) Jenkins DJ, Wolever TM, Taylor RH, Barker H, Fielden H, Baldwin JM, Bowling AC, Newman HC, Jenkins AL, Goff DV. Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange. The American Journal of Clinical Nutrition 1981;Mar:362-6.

2) P Snow and K O’Dea. Factors affecting the rate of hydrolysis of starch in food. The American Journal of Clinical Nutrition 1981;vol. 34 no. 12 2721-2727.

3) Salmeron J. Dietary fiber, glycemic load, and risk of non-insulin-dependent diabetes mellitus in women. JAMA: The Journal of the American Medical Association 1997;277:472-477.

4) Atkinson F, Foster-Powell K, Brand-Miller J. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008;31:2281-2283.

5) Liu S, Willett W, S. Stampfer M, et al. A prospective study of dietary glycemic load, carbohydrate intake, and risk of coronary heart disease in US women. The American Journal of Clinical Nutrition 2000;71:1455–61.

6) Ludwig D. Dietary glycemic index and the regulation of body weight. Lipids 2003;38:117-121.

7) Augustin L. Dietary glycemic index, glycemic load and ovarian cancer risk: a case-control study in Italy. Annals of Oncology 2003;14:78-84.

8) Strayer L, Jacobs D, Schairer C, Schatzkin A, Flood A. Dietary carbohydrate, glycemic index, and glycemic load and the risk of colorectal cancer in the BCDDP cohort. Cancer Causes Control 2007;18:853-863.

Genel: Shils M, Shike M. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2012.

 

38 Yorum
  • instgrmdiyeti
    Tarih: 19:06h, 07 Mayıs Cevapla

    Emeğinize sağlık :) beğeniyle takip ediyorum

  • Aysegul
    Tarih: 19:25h, 07 Mayıs Cevapla

    Cerencim yine muhteşem bir yazı hemen kendime Özet çıkarıyorum :) bu arada bu listeye göre kendi adıma Konuşmak gerekirse Fazlasıyla doğru Şeyler yiyorum şimdilik iyi gidiyor :) Karabuğday elma ve kilolarca sebze salata öğünlerime devam o zaman;) Alman çavdar ekmeğine zaten aşığım ama her zaman tüketmiyorum, kurumeyveden hiç hoşlanmam bence her zaman taze meyve daha sağlıklı bu arada püre konusunda acaba avokado içinde ayni şey geçerli mi ? Bazen ezmesini yapıyorum ? Birde yulaf ezmesini suyla pişirince yine glisemik oranı yükselir mi ? Cok tesekkur ederim sevgiler :)

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 19:40h, 07 Mayıs Cevapla

      Selam,
      Avokadonun glisemik değeri olmadığı için püre yapmak bir şey değiştirmiyor. Yulaf ezmesini pişirince glisemik değeri artıyor evet.

  • Selin
    Tarih: 19:36h, 07 Mayıs Cevapla

    Emeginize saglik! Kendi adima bu guzel bilgiler icin cok tesekkur ederim..

  • Emine
    Tarih: 22:14h, 07 Mayıs Cevapla

    Merhaba ceren hanım diğerleri gibi buda bilgilendirici bir yazı olmuş. İlgiyle takip ediyorum ve açıkcası takip ettiğim bir çok diyetisyenden daha doğru ve faydalı bilgiler veriyorsunuz. Vakit ayırıp emek harcadığınız ve bizimle paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Ayrıca merak ettiğim bir konuyuda size danışmak isterim. Mantar, kabak y. Fasulye gibi sebzeleri hafta sonundan haşlayıp haftaiçi tüketebilirmiyiz bir sakıncası varmı? Ve bunlar hangi koşullarda kaç gün bekleyebilir? Cevap verebilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden tekrar teşekkürler.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 09:45h, 08 Mayıs Cevapla

      Hafta içinde zamanınız yoksa pişirmeyi, olur tabiiki neden olmasın. 3-4 gün duruyor genelde sebzeler dolapta piştikten sonra..

  • Burcu soydas
    Tarih: 22:19h, 07 Mayıs Cevapla

    Oncelikle tesekkurler bu net bilgiler icin. İnsulin salgilanmasi ile alakali olarak ara ogun konusuna ne diyorsunuz?? Bu konuda da bilim ikiye ayrilmis durumda sanirim.. Bn kimi dinleyecegimi sasirmis durumdayim. Bir de ara ogun yazisi yazarsaniz super olur.. Yapmali mi yapmamali mi?? Tsskrler tekrar..

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 09:41h, 08 Mayıs Cevapla

      10 numaralı yazı öğün sayısı olacak :)

  • Neslihan Saraçlar
    Tarih: 22:23h, 07 Mayıs Cevapla

    Ceren Hn o kadar basit ve açıklayıcı anlatıyorsunuz ki bildiğimiz sandığımız ama hiçde bilmediğimiz doğruları .Mantığımızı bile kullanamaz hale geldik ,limon olayında anlattığınız gibi .Ben Mart ayı itibari ile düzgün beslenmeye çalışıyorum .Fakat benimde önüne geçemediğim tatlı krizleri için bitter çikolata yiyorum .günde 5yada 10 gr ı geçmiyorum ama hipoglisemim olduğu için sonrasında çok kötü hissediyorum .hangi ara yersem daha az etkilenirim ,şimdiden teşekkürler

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 09:47h, 08 Mayıs Cevapla

      Maalesef duymayı beklediğiniz yönelikte bir cevap vermem mümkün değil. Kendinizi kötü hissetmemek için yemeseniz sanki daha iyi gibi görünüyor.

  • Burcu
    Tarih: 22:58h, 07 Mayıs Cevapla

    Ceren Hanım,
    Bu yazılar için ne kadar teşekkür etsek az. Emeğinize sağlık.
    Glisemik yük ve indeks listesine göre portakal/elma suyu meyvenin kendisinden daha iyi görünüyor yük düşük. Neden meyve sularından uzak durmamız gerekiyor bu durumda?
    Sevgiler

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 09:40h, 08 Mayıs Cevapla

      Meyve suyunun glisemik yükünün düşük olması uygun görülen porsiyonun ufaklığından kaynaklanıyor. Meyve suyunda bir oturuşta normalde meyve olarak yiyeceğinizden çok daha fazla şeker alıyorsunuz. Bu nedenle uzak durmalısınız :)

  • Müge
    Tarih: 07:40h, 08 Mayıs Cevapla

    Merhaba
    Paylaşımınıza bayıldım
    Bu sıralar bizde de mevzu kan şekeri

    Bu konuyla ilgili merak ettiğim birkaç soru var

    açlık kan şekeri yüksekliği yanlış beslenmeden dolayı anlık yükselmiş olabilir mi?
    açlık kan Şekerinin yüksek olması geçici bir durum olabilir mi?
    kan şekerinin yüksekliği vücudun ph değerini düşürür mü?
    Kan şekerini düşürmek çok zor mudur…

    Cevabınızı dört gözle bekliyor olacağım sevgilerimle

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 09:44h, 08 Mayıs Cevapla

      Evet açlık kan şekerinin yükselmesi düzenli olarak yanlış beslenmeden dolayı olabilir. Beslenme şekli değiştirildiğinde geçebilir. Zor diye bir şey yok beslenme alışkanlığını değiştirmek gerekli :)

  • emine
    Tarih: 08:41h, 08 Mayıs Cevapla

    merhaba ceren hanım daha önce bir soru yöneltmiştim fakat yazınızı tekrar okuyunca aklıma bir şey daha takıldı. şimdi glisemik indeksi olan yiyecekleri dikkatli tüketmeliyiz.tamam ama glisemik indeks/yükü olmayan yiyecekleri neden dikkatli tüketmeliyiz.örnek olarak peyniri ele alacak olursak benim şuanda gittiğim diyetisyen yarım yağlı peynirden bir dilim yememi istiyor. tam yağlı veya miktarı artırmamız sıkıntı oluşturmayacak mı o zaman. kafamda oturtamadım. açıklayabilirseniz çok sevinirim.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 09:37h, 08 Mayıs Cevapla

      kan şekeri dengesi işin bir boyutu, kalori eşitliği ve kilo korumak/almak/vermek de işin bir diğer boyuru. yarım yağlı peynirin kalori değeri tam yağlıya göre daha düşüktür bu nedenle yarım yağlı yerine tam yağlı peynir yendiğinde miktara dikkat etmelisiniz. 2 numaralı yazımı okuyabilirsiniz.

  • tuğba
    Tarih: 16:01h, 08 Mayıs Cevapla

    Ceren Hanım ellerinize sağlık, ben de size alkol konusunu sormak isterim. bu konuda da bir yazı dizisi düşünüyor musunuz ?
    ….. Ayşe normalde iyi beslenen biri iken haftanın belli akşamları ….. gibi :)

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 23:05h, 08 Mayıs Cevapla

      Açıkcası alkolün çok da övülecek bir tarafı olmadığı için pek olası değil şimdilik böyle bir yazı dizisi. Kısaca abartmamaya çalışın alkolü :)

  • Başak
    Tarih: 21:54h, 08 Mayıs Cevapla

    İyi ki sizi takip etmeye başlamışım. Genetik yatkınlık sebebiyle kesin olarak baktığım şeker hastalığına artık dikkat edersem yakalanmayabilirim gözüyle bakıyorum.

  • bedeninisew
    Tarih: 14:59h, 13 Mayıs Cevapla

    Ceren Hanım İG den sonra sitenize de girip tüm yazıları sırayla okudum bunca yıldır sağlıkla ilgili birçok yazı okumuş biri olarak anlatımlarınızın referanslı olmasını ve basit anlaşılır hitabetinizi çok beğendim. Bilyorsunuz ki benim gibi birçok kişi var önceden ki sağlıksız beslenme alışkanlıklarını düzeltme gayretinde olup kilo vermek isteyen gelecek yazılarınızı da merakla bekliyor olacağım.
    Bana hep insulin direnci yüksek teşhisi konuldu kilo sebebiyle dr a danıştığımda başka bir durum çıkmadı ama ben bunun için “glikofen” adlı ilacı kullanmaktansa yiyeceklerimi düşük glisemik indeksli besinleren seçerek yenebileceğimi düşünüyorum sizce ilaç kullanmam zayıflama sürecimi hızlandırır bedenimi rahatlatır mı
    Sevgiler

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 21:48h, 13 Mayıs Cevapla

      Merhaba,

      İlaç kullanın ya da kullanmadan da zayıflayabilirsiniz demem için insülin direncinizin düzeyini görmem gerek. Evet dediğiniz doğru yani düşük glisemik yüklü beslenerek zayıflayabilirsiniz fakat insülin direnciniz yüksek düzeydeyse metformin bazlı glikofen gibi bir ilaç kullanmak işinizi oldukça kolaylaştırır ve kilo vermenizi kolaylaştırır…

  • Zeynep Şen
    Tarih: 14:36h, 15 Mayıs Cevapla

    Ceren hn elinize sağlık yazınız çok faydalı ve bilgilendirici teşekkürler

  • yavuz
    Tarih: 10:01h, 16 Mayıs Cevapla

    supplementler konusunda da detaylı bir inceleme bekliyoruz

  • yavuz
    Tarih: 09:58h, 09 Haziran Cevapla

    bir sorum olacak. şimdi yüksek indeksli bir meyveyi örn kavun yatmadan 1 2 saat önce yeme durumunda ne oluyor ? sonuçta uyku halinde açlık hissedemeyeceğimiz için içindeki şekerin ne gibi etkisi olabilir ?

  • Pingback:Leptin ve Ghrelin (Tokluk ve Açlık Hormonları)
    Tarih: 14:16h, 11 Haziran Cevapla

    […] İkinci soruya gelince, ideal yağ yakımı için ise gün içinde insülin hormonunu olabildiğince düşük seviyelerde tutmak gerekir. Özellikle de fazla kilosu olan kişilerde şeker/insülin metabolizmasında insülin direnci gibi bozukluklar bozukluklar sık görüldüğü için bu konu bana kalırsa oldukça önemlidir. Düşük glisemik yüklü beslenme, yüksek glisemik yüklü beslenmeye göre gün içinde daha az i… […]

  • Pingback:Öğünler
    Tarih: 18:51h, 30 Temmuz Cevapla

    […] sıklığından çok, öğünlerde ne tüketildiği, tüketilen besinin glisemik etkisi de oldukça önemlidir. Bir örnek verecek olursak, bir gün içersinde yüksek glisemik yüklü 3 […]

  • Pingback:Soru Cevap – Eylül 2015
    Tarih: 14:45h, 28 Eylül Cevapla

    […] hızlı insülin cevabından kaçınmaktır. Bunun için öğünlerin karbonhidrat içeriğine ve glisemik yüküne dikkat etmek […]

  • Burcu
    Tarih: 01:20h, 08 Ekim Cevapla

    Benim biraz kafam karisti simdi glisemik indekse mi yoksa yukemi daha cok dikkat etmemiz gerekiyo bide bu rakamlar 100g uzerindenmi? Yani tablodaki bir besine bakarken hangisene odaklanalim.

  • Burcu
    Tarih: 01:22h, 08 Ekim Cevapla

    Mesela bal kabagi indeksi 75 yuku 3 iyimi kotumu cozemedi

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 23:26h, 08 Ekim Cevapla

      Yüke odaklanmak en doğrusu. İndeks yüksek yük düşükse miktarı abartmayın demek :)

  • Ali Serdar Koçak
    Tarih: 10:22h, 15 Mart Cevapla

    Uzunca bir süredir dengeli beslenme ve sağlıkla ilgili yazılari takip ederim. Nokta atışı konular ve sade anlatım için teşekkürler.

  • Şevval
    Tarih: 23:05h, 04 Haziran Cevapla

    Merhaba,
    Merak ettiğim nokta tüm patatesin püre haline göre Gİ si düşük ise bu besinleri çiğneme oranımızın da Gİ yi etkiliyor. Peki bize sürekli besinleri daha fazla çiğnememizin önerilmesi ne derece doğru?

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 19:22h, 10 Haziran Cevapla

      Merhaba,

      Yiyecekleri bir tek glisemik indeksine göre değerlendirmek doğru değil. Yediğinizi daha çok çiğnemeniz tokluk hissinizi pekiştirdiği için önerilmektedir, bu da öğünden daha fazla ttmin olmanıza ve daha az yiyecek tüketmenize neden olacağı için doğru bir öneridir.

  • Ekrem ARSLAN
    Tarih: 00:28h, 05 Temmuz Cevapla

    Ceren hanım merhabalar, sitenizi ve sizi bu akşam tanıma fırsatım oldu ve inanın bana yaklaşık 2,5 saattir siteden çıkamadım o kadar yararlı ve kolay anlaşılır bilgiler vermişsiniz ki insanın okudukça okuyası geliyor gerçekten. Tabi bunları daha rahat kavrayabilmem de Besyo/Antrenörlük bölümünün önemini bir kez daha anladım. Bu tip yazılarınızın çoğalması dileğiyle… :)

  • Ayten
    Tarih: 17:41h, 28 Ağustos Cevapla

    Muzun glisemik yukunun 12 olmasi kafa karistirici. Hep muzu saglikli bi besin olarak gormushumdur. Ve pankekimden tutun yulafima kadar her seye de dahil ederim.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 17:14h, 05 Ekim Cevapla

      Yiyeceklerin glisemik yükü yiyeceğin sağlık dostu olup olmadığını belirleyen tek kriter değil.

  • A.Basri Tüfekçioğlu
    Tarih: 16:18h, 07 Eylül Cevapla

    Ceren hanım, iyi çalışmalar. Sabahları açlık kan şekerim yüksek çıkıyor 130-180 arasında. Gün içinde ise 80-140 arasında seyrediyor. Bunun sebebi “şafak sendromu” olabilir mi, nasıl bir tedbir alabilirim. İlaç kullanıyorum. Saygılarımla. A.Basri Tüfekçioğlu

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 17:13h, 05 Ekim Cevapla

      Merhaba,

      Açlık şekeriniz çok yüksek. Bahsettiğiniz değerlerle tip 2 diyabet teşhisi alabilirsiniz. Bir an önce bir dahiliye uzmanına başvurmanızı tavsiye ediyorum.

Yorum yapın