Soru Cevap – Eylül 2015

Bundan sonra her ay bir soru cevap yazısıyla sizden gelen soruları cevaplayacağım. Karşınızda eylül ayının Instagram üzerinden gelen soruları ve cevapları :)

 

1) Reaktif hipoglisemi beslenmesi nasıl olmalı?

Reaktif hipoglisemide dikkat edilmesi gereken ana nokta, kan şekerini hızlıca yükseltmemek ve hızlı insülin cevabından kaçınmaktır. Bunun için öğünlerin karbonhidrat içeriğine ve glisemik yüküne dikkat etmek önemlidir.

 

2) Guar gum zararlı mı, bazen hindistan cevizi sütünde görüyoruz. Bir de hindistan cevizi şekeri düşük glisemik indeks deniyor, gerçekten düşük mü?

Guar gum, guar bitkisi kaynaklı bir lif. Bağırsak hareketlerini hızlandırmak amaçlı ya da kolesterol değerlerini düşürmek için kullanılabildiği gibi gıda endüstrisi tarafından kıvam arttırıcı olarak da kullanılıyor.

Guar gum genel olarak “güvenli” bir katkı maddesi olarak kabul edilse de bazı bünyelerde gaz, şişkinlik, ishal gibi durumlara neden olabiliyor. Böyle durumlarda guar gumdan uzak durmakta yarar var.

Hindistan cevizi şekeri bitkinin içindeki liflerden dolayı sofra şekerine göre daha düşük glisemik indekslidir yani kana daha yavaş karışır fakat hindistan cevizi şekerinin yapısı sofra şekeriyle birebir aynıdır.

 

3) Veganlar besin eksikliği yaşar mı, mantıklı bir beslenme tercihi mi?

Veganların birçok besin grubunu tüketmemesinden dolayı besin eksikliği yaşaması oldukça sık görülen bir durumdur. Veganlarda en sık görülen besin eksikliği B12 olsa da, plansız bir vegan beslenmede farklı besin eksiklikleri de görülebiliyor.

Şahsen vegan beslenmenin ideal beslenme olarak uygun olduğunu düşünmüyorum.

 

4) Polikistik over kilo vermeye engel olur mu? Polikistik over geçebilir mi?

Polikistik over vücuttaki hormonel dengesizliklerin bir sonucudur. Polikistik overli kişilerde insülin direnci oldukça sık görülüyor, bu da kilo vermeyi zorlaştıran bir durumdur.

Polikistik over maalesef kişinin ömürü boyunca hayatının bir parçası olacak bir kondisyon ve tedavisi yoktur fakat kilo kontrolüyle polikistik overli bireylerde durum çok daha iyileşebilmektedir.

 

5) Öğünlerin arası kaç saat olmalı?

Bu sorunun sabit bir cevabı yok, kendi cevabınızı bu yazımı okuyarak bulabilirsiniz :)

 

6) Pinner test nedir, neden yapılır?

Pinner test gıda intoleransı testidir. Bu testler IgG antikoruna bakılarak yapılıyor yani bir besine karşı çok miktarda IgG antikoru üretiliyorsa bu besine intoleransınız vardır deniyor.

Fakat IgG antikoru bir hafıza antikorudur ve IgG antikorunun yüksek çıkması vücudunuzun bu besini tanıdığını gösterir. Hal böyle olunca da Pinner test gibi gıda intoleransı testleri neyi çok yiyorsanız ona intoleransınız varmış gibi sonuçlar veriyor genelde.

Piyasada IgG antikoruna dayalı Pinner test, York testi gibi bir çok ürün bulunsa da bilimsel çalışmalar IgG antikoru yüksekliğinin gıda intolernası tanımlamak için yeterli olmadığını gösteriyor.

 

7) Günlük alınan avuç avuç vitamin, mineral, probiyotik gibi takviyeler sağlıklı beslenmeye rağmen gerekli mi?

Yiyeceklerden , ihtiyacımız olan her şeyi almak mümkün olduğu için bana kalırsa gerekli değil. Sağlıklı ve dengeli beslenen ve bir sindirim sıkıntısı olmayan kişiler için duruma göre tavsiye edebileceğim tek takviye balık yağı.

 

8) Alınan kalori harcanan kaloriyle eşit olduğu sürece öğün saati önemli mi? Mesela ben yiyip yatmayı çok seviyorum :)

Kilo almak ve vermek anlamında öğün saatinin çok da bir önemi olmadığını bu yazımda anlatmıştım fakat yiyip yatmanın uyku kalitesi, vücuttaki denge ve hormonlar için “ideal” olmadığını söylemeliyim.

 

9) Spordan yarım saat önce yemek yemek zararlı mı? İlla 2 saat önce olması mı gerekiyor, ben çok acıkıyorum :)

Hayır zararlı değil, eğer spor yaparken dolu mideyle kendinizi iyi hissediyorsanız spordan yarım saat önce bir şey yemenizde bir sakınca yok.

 

10) Beslenmenin saça etkisi nedir? Etkisi varsa saç dökülmesinden beslenme ile nasıl kurtulabiliriz?

Beslenmenin tüm vücuda olduğu gibi saça da etkisi var. Yeterli protein tüketmemek, demir eksikliği ve bazı diğer mikrobesin eksikliklerinin bu durumla alakalı olduğu biliniyor. Protein tüketiminizi arttırarak, demir ve multivitamin takviyesiyle saç dökülmesini azaltabilirsiniz.

 

11) Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayatımıza sokarken adım adım neler yapmalıyız?

Öncelikle adım adım ideal beslenmeyi anlattığım bu yazımı okuyabilirsiniz :) Bunun dışında bir anda birçok şeyi değiştirmek yerine yavaş yavaş değişiklikler yaparak yaptığınız değişiklikleri alışkanlık haline getirmeyi hedefleyebilirsiniz.

 

12) Hiç mi sağlıklı ekmek yok?

Pumpernickel gibi düşük sıcaklıkta uzun süre pişen Alman ekmekleri, düşük glisemik indeks ve yüksek besin değeriyle ekmek grubunun en sağlıklısı.

 

13) Her gün bir bardak tarçınlı sütün yağ yakımını hızlandırdığı doğru mu?

Hayır, yağ yakımını hızlandırmak yiyeceklerle pek mümkün değil. Bu yazımı okumanızın size yararlı olabileceğini düşünüyorum.

 

14) Beynimiz şeker yani glikoz gibi şeyler aldıkça daha iyi çalışıyorsa, şekeri hayatımızdan tamamen çıkardığımızda beynimiz nasıl daha berrak ve daha iyi hale geliyor?

Beyin sabit bir kan şekeri seviyesinde mutlu bir şekilde çalışır. Sürekli basit şeker tüketerek kan şekerinde yaşanan hızlı yükselmeler ve düşmeler beyin için ideal ortamı sağlamaz.

Eklenti şekeri hayatınızdan çıkararak hızlı kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmiş oluyorsunuz bu da beyninizi daha berrak ve iyi hale getiriyor.

 

15) Sağlıklı olarak nasıl kilo alınır?

Tükettiğiniz günlük kalori miktarını arttırarak :) Sağlıklı yağ tüketiminizi artttırmak tükettiğiniz kalorileri arttırmak için oldukça iyi bir yoldur çünkü yağlar ufak hacimde yüksek kalori içerirler. Salatanıza 1-2 yemek kaşığı daha fazla zeytinyağı eklemek, ara öğünlerde bol bol kuruyemiş yemek sağlıklı kilo almak için iyi bir strateji. Bunun yanında kuru meyveler de atıştırmalık olarak tercih edilebilir.

 

16) Hayatımızdan ekmeği çıkarmak ne kadar sağlıklı?

Ekmek ya da herhangi bir yiyeceği hayatınızdan çıkarabilirsiniz, önemli olan nokta hayatınızdan çıkardığınız yiyeceğin içindeki besin maddelerini başka yiyeceklerden temin etmektir.

Söz konusu ekmekse ekmekten gelen besin maddelerini diğer besinlerden karşılamak oldukça kolaydır.

 

17) Konserve ton balığı güvenli mi?

Tüketim miktarı abartılmadığı sürece evet.

 

18) Yemekten sonra ısrar eden tatlı isteği neden olabilir?

Vücudunuz karbonhidrattan enerji sağlamaya çok alışmış ve ana öğünde yeterli miktarda karbonhidrat tüketilmeyince kendini aşırı tatlı isteği olarak dışa vuruyor olabilir. Ana öğünlerde bir miktar düşük glisemik indeksli karbonhidrat tüketmeyi deneyebilirsiniz. Ya da reaktif hipogliseminiz olabilir, bundan şüpheleniyorsanız bir endokrinoloğa görünebilirsiniz.

 

19) Hipotiroidi olan iyotlu tuz kullanabilir mi?

Evet, eskiden iyotsuz tuz kullanılması gerektiği söyleniyordu fakat şu an bunun pek bir geçerliliği kalmadı. Hipotiroidi, tiroit bezinin sağlıklı çalışması için kendine gereken ham maddeleri tam olarak sağlayamamasından da kaynaklanabilen bir durum ve sağlıklı çalışması için gereken ana maddelerden biri iyottur.

 

20) Tavuklar GDO’lu yem yiyor, antibiyotikleniyor vs hindi daha sağlıklı deniyor, sizce de öyle mi? Tavuğa alternatif beyaz et seçenekleri nelerdir?

Tavukla karşılaştırıldığında hindiye çok daha az talep olmasından dolayı konvansiyonel hindi üretimi, tavuğa göre halen çok daha doğal. Tavuğa alternatif olarak hindi ya da balık tercih edebilirsiniz.

 

Ekim ayının soru cevap postunda görüşmek üzere! :)

 

10 Yorum
  • emine
    Tarih: 15:18h, 28 Eylül Cevapla

    gerçekten işini severek ve hakkını vererek yapan ender kişilerdensiniz, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 17:02h, 28 Eylül Cevapla

      Teşekkür ederim :)

  • Elif
    Tarih: 16:51h, 28 Eylül Cevapla

    Coookkkkkk tesekkurler

  • nisan
    Tarih: 13:04h, 29 Eylül Cevapla

    yayınlarınızı merak ve keyifle takip ediyoruz, harikasınız!

  • Dilara
    Tarih: 14:24h, 21 Ekim Cevapla

    Sevgili Ceren,
    İnanılmaz doğru ve herkesin anlayabileceği şekilde anlatıyorsun ya şu beslenme-diyet vs meselesini.. Helal olsun. Seni okudukça ne kadar doğru yaşadığımı görüp motive oluyorum hayata..
    Kimselere benzemiyorsun. O kadar sıyrılıyorsun ki, çok başarılı olacağına inanıyorum. İşini seçmen ve dürüstlüğün de çabası.

    Uzundur yazmak istiyordum hissiyatımı, bu yazıya kısmet oldu.
    Sevgiler

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:58h, 21 Ekim Cevapla

      Çok teşekkür ederim :)

  • Aysem
    Tarih: 19:43h, 23 Şubat Cevapla

    Ailecek severek ve ilgiyle takip ediyoruz. :)
    Minik bir sorum var, cevaplarsaniz cok yardimi olur.
    Genel anestezi sonrasinda kilo alimi normal midir? Birde demir iceren, kan yapici vitaminler kilo yapar mi?

  • Serra
    Tarih: 11:26h, 12 Nisan Cevapla

    meraba, ben de Ingilterede beslenme ve diyet okuyorum ama aklimda kalan bir soru var. Yabanci diyetisyenlere baktigimiz zaman bircogu ekmegin zehir gibi bir sey oldugunu soyluyorlar. Ama ne zaman Turk diyetisyenleri dinlesem, beynimizin glukozla calistigini ve o glikoz ihtiyacini ekmekten almamiz gerektigini soyleyip hatta her ogunun yanina 1 dilim ekmek veriyorlar. Siz ne dusunuyorsunuz? Disardan alinan glikoz ne kadar faydali olabilir ki vucut icin??

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 21:54h, 12 Nisan Cevapla

      Beyinin glikozla çalıştığı doğru fakat bu glikozu ekmekten almak zorunlu diye bir şey yok. Ekmek Türk tipi toplum beslenmesinde ucuz besin kaynağı olarak gelenekselleştiği için bu şekilde söyleniyor. Fakat yiyeceklerin içeriklerine bakarsanız aynı karbonhidratı yani glikozu brokoliden de domatesten de alınabileceğini beslenme ve diyetetik okuduğunuza göre biliyor olmalısınız :)

  • Selin
    Tarih: 16:00h, 07 Mayıs Cevapla

    Artik baliklari bile misirla besliyorlar ne yapicagini bilemiyor insan

Yorum yapın