İyi Beslen İyi Hisset’e hoşgeldiniz!
Ben Ceren Yavuz Kolzeev, beslenme uzmanıyım. Türk toplumunda gözlemlediğim beslenme ve diyet konusundaki feci kafa karışıklığını elimden geldiğince bir nebze de olsa aydınlatabilmek için bu websitesini açmaya karar verdim.
Beslenme son zamanlarda oldukça popüler bir konu haline geldi ve bilen bilmeyen herkesten görsel ve yazılı basında binbir çeşit doğru-yanlış bilgi duymak mümkün. Neredeyse her hafta farklı bir ekstremite savunan yeni bir diyet kitabı rafları süslüyor. Bu durumda herkes ne okursa ona inanıyor. Kafalar çok karışık. Ekstremiteler satıyor ancak işin doğrusu uçlardan uzak ve dengeli olmaktan geçiyor.
Burada beslenmenin aslında sadece kilo alıp vermekten çok daha fazlası olduğunu, doğru beslenmenin sağlıklı bir geleceğin garantisi olduğunu sizlere anlatmak, beslenme biliminin temelini basit ve kolay anlaşılan bir dille sizlerle paylaşmak istedim. Bu yolla medyadaki bilgi kirliliğinden kendinizi kurtarıp, işin özünü öğrenebilirsiniz. Sonrasında gördüğünüz her ‘mucize’ yiyeceğe inanmaktan vazgeçeceğinizi umuyorum :) Beslenmede malesef mucizeler yok, biyokimya ve fizyoloji bilimi var.
Aslında benim hikayemin de kilo kontrolünde sıkıntılar yaşayan binlerce insandan çok bir farkım yok. Hiçbir zaman BKİ gibi sınıflandırmalara göre ‘kilolu’ olmamış olsam da lisenin son senelerinde aldığım kilolar ve başarısız diyetisyen tecrübelerim sayesinde zaman içerisinde bu alana olan ilgim arttı ve seneler sonunda yapmak istediğim mesleğin bu olduğuna karar vererek akademik eğitimimi bu yöne yönlendirdim.
Lisans eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi’nde Kimya bölümünde tamamladım. Kimya okurken gıda kimyası ve biyokimyaya yoğunlaştım ve yediklerimizin arkasındaki bilimi öğrenmeye başladım, nitekim her şeyin temeli kimyadan başlıyor. Bitirme projemi doğal besinlerdeki antioksidanların vücuttaki çalışma mekanizmaları üzerine yaptım.
Sonrasında İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Westminster Üniversitesi’nde Beslenme bilimi yüksek lisansımı tamamladım. Tezimi tip 2 diyabetik beslenmesinde glisemik yük ve B vitaminlerinin etkisi üzerine yazdım. Yüksek lisans eğitimim sırasında okulda sürdürülen araştırmalarda görev aldım.
Bunlara ek olarak sporcu beslenmesine olan kişisel ilgim nedeniyle International Society of Sports Nutrition (ISSN)‘ın sınavına girerek sporcu beslenmesi konusunda dünya çapında geçerliliği olan Certified Sports Nutritionist (CISSN) sertifikasını aldım.
Daha sonra doktora yapmayı düşünürken kendim için doğru zamanlama olmadığını fark edince ikinci yüksek lisansımı yapmaya karar verdim ve Roehampton Üniversitesi’nde Klinik Beslenme dalında ikinci yüksek lisansımı tamamladım. Tezimi polikistik overli kadınların yeme davranışı, tıkınırcasına yeme ve tatlı isteği üzerine yazdım.
Zamanla ilgimin yeme davranışı alanına kayması ve kendimi bu alanda geliştirme isteğim sayesinde bu sefer psikoloji eğitimi almaya karar verdim ve şu an yine Roehampton Üniversitesi’nde Psikoloji dalında bir yüksek lisans daha yapıyorum.
Avrupa’da beslenme bilimi konusundaki en büyük birlik olan The Nutrition Society‘ye üyeyim ve beslenme bilimindeki yenilikleri eğitimlere katılarak ve yeni yayınları takip ederek yakından takip etmekteyim. Bugüne kadar 40’a yakın mesleki gelişim eğitimine (CPD – continuing professional development) katıldım. Bunlardan bazıları, İngiltere’deki National Centre for Eating Disorders tarafından verilen İngiliz Psikoloji Topluluğu (BPS) onaylı Yeme Bozuklukları (Practitioner Skills for Eating Disorders) – 64 saat ve London Centre for Intuitive Eating tarafından verilen İngiliz Beslenme Uzmanları Derneği (AfN) onaylı Sezgisel Beslenme ve Diyet Dışı Beslenme Teknikleri (Applying Intuitive Eating and Non-Diet Approaches in Practice & Advanced Counsellor Skills) – 18 saat eğitimleridir.
2016 senesinde İngiltere’de CYK Nutrition’ı kurdum. Şu an Londra’da yaşıyor ve çalışıyorum. Londra’da yüzyüze ya da dünyanın neresinde olursanız olun Skype üzerinden görüntülü konuşmayla benden beslenme danışmanlığı alabilirsiniz. Detaylı bilgi için buraya tık tık :)
İyi okumalar! :)