
31 Eki Soru Cevap – Ekim 2015
Buyrunuz ekim ayının Instagram üzerinden sizden gelen soruları ve cevapları :)
1) Genelde diyetteki arkadaşlar balıklar arasından somon tercih ediyor. Sizce hangi balık daha çok tercih edilmeli?
Somon yüksek omega-3 içeriği sayesinde sağlıklı olarak nam salmış bir balık ama çiftlik balığı olmayan tüm balıkları tercih edebilirsiniz.
2) Dukan hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ekstrem ve uzun vadede sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum.
3) Suyun içine limon dilimi vb şeyler ekleyerek aromalandırarak içiyoruz. Günde 2 litre su içilmesi gerekiyorsa hepsini bu şekilde içebilir miyiz?
Evet.
4) Diyette duraklama döneminde ne yapılır? Kalori azaltılmalı mı arttırılmalı mı? Çok düzgün ilerlettiğim yeme programım, sıvı tüketimim ve kardiyo programımda değişiklik yapmalı mıyım?
Vücudunuzu şaşırtacak bir şeyler duraklama dönemini daha hızlı atlatmanıza yardımcı olacaktır. Yaptığınız sporu değiştirmek/çeşitlendirmek ya da bir süreliğine tükettiğiniz kalorileri arttırmak yapılabilecek şeyler.
5) Gıda intoleransı testlerinden bahsetmiştiniz eylül ayı soru – cevap postunuzda. Benim sorum gıda intoleransını belirleyen daha uygun bir test var mıdır?
Tecrübeli birinin kontrolünde eliminasyon diyeti uygulamak şu an elimizdeki en geçerli seçenek.
6) Himalaya tuzu mu kaya tuzu mu? Ve satılan kaya tuzuyum ben diyen tuza nasıl güveneceğiz?
İkisi de olur ama Himalaya tuzu mineral içeriği anlamında daha zengin. Güvendiğiniz ve denetimden geçmiş bir marka tercih ederek güvenebilirsiniz.
7) İnek sütüyle ilgili çalışmalarla ilgili görüşünüzü merak ediyorum :)
Genel olarak süt tüketiminin, tüketmemeye nazaran çok daha sağlıklı olduğunu gösteriyor çalışmalar. Tabii süt ne kadar az işlemden geçmiş bir durumda olursa besin değerini o kadar iyi koruyor.
8) Michael Mosley 5:2 diyeti hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum. Bir de izlediyseniz sadece haftada toplam 3 dk HIIT yaparak metabolizmayı ideal hıza getirebiliyormuşuz? Şahsen ben baya inandım. İzlediyseniz düşüncelerinizi merak ediyorum.
Belgeselini izleyip üzerine kitabını okumuştum geçen sene üzerine de 3-4 hafta kadar denemiştim. Teorisinin geçerli olduğu aşikar fakat pratikte şahsen beni sağlıksız bir beslenme davranışına götürdüğünü fark etmiştim. Az yediğiniz günün sonrasında kontrol tamamen kayboluyor ve dengesiz bir beslenme davranışı oluşuyor. Üzerine birkaç yerde daha yeme bozukluğuna götürebildiğine dair yorumlar okumuştum. Kilo vermeyi amaçlayan kişilere şahsen bu nedenle pek tavsiye edeceğim bir şey değil. HIIT kısmını pek hatırlayamadım açıkcası dolayısıyla da bu konuda bir yorumum olamayacak :)
9) Günlük almamız gereken kalori miktarını nasıl hesaplayabiliriz?
2 numaralı yazımı okuyabilirsiniz.
10) Anoreksiya hastalarında binge tarsi yeme atakları olur mu?
Yeme bozuklukları birbiri içine geçebilen durumdadır. Anoreksiyadan sonra binge eating disorder’a ilerlenebiliyor evet.
11) İştahsızlık sonucu öğün atlamaya meğilli olma durumunu nasıl atlatabiliriz?
İştahınız yoksa öğün atlamanızda sorun yok :) Öğün sıklığıyla ilgili detaylı bilgi isterseniz bu yazımı okuyabilirsiniz.
12) Günlük 25 gram şekeri geçmemek kaydıyla meyvemizin yanında 2-3 gram rafine şeker içeren yiyecekler tüketebilir miyiz?
Meyvenin yanında ekstra şekerli bir şey yemeye gerek yok bence :) ama istiyorsanız yiyebilirsiniz.
13) İnsülin direnci olanlar glutensiz beslenmesi sakıncalı mı?
Glutensiz beslenmekten ne kast ettiğiniz önemli. Sebze meyve ağırlıklı işlenmiş ürünsüz besleniyorsanız bir sorun yok. Lakin glutensiz unla yapılmış ürünlerden bahsediyorsanız bu tarz ürünler glisemik yükü oldukça yüksek olan mısır, pirinç gibi şeylerden yapıldığı için tavsiye etmiyorum.
14) İdeal kilo ölçülerindeyim ama yağ oranım yüksek, egzersiz dışında ne yapabilirim?
Tükettiğiniz karbonhidrat oranını azaltmanız, düzenli sporla birlikte yağ oranınızı düşürmeye yardımcı olacaktır.
15) Ketojenik beslenme hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beslenmede uygulanan farklı stratejiler alet çantasındaki aletler gibidir. Yeri geldiğinde doğru aleti kullanırsanız sonuç alırsınız. Lakin sadece kilo vermek için (kişinin hiçbir sağlık sorunu yoksa) ketojenik beslenme gerekli değil.
16) 1.69 boya 60 kilo normal midir?
Evet.
17) Kahvaltı yapmadan güne şekersiz bir kahveyle başlasak, uyandıktan 4 saat sonra kahvaltı yapsak nasıl olur?
Gayet iyi olur, bir sıkıntı yok :)
18) Nasıl kilo alınır?
Günlük olarak tükettiğiniz kalori miktarınızı arttırarak. Bunun için gün içinde beslenmenize ekleyeceğiniz bir avuç kuruyemiş ve bir kaç adet kuru meyve bile yeterli olabilir.
19) Vücutta kaslar oturdunuz yerden yağları azaltır, kas yapan egzersizlerden korkmayın gibi bir bilgi var ortada ne kadar doğru?
Vücudunuz oturduğunuz yerde kas kütlenizi hayatta tutabilmek için yağ kütlenize nazaran çok daha fazla enerji harcar yani bilgi doğru.
20) Tatlı isteği diyette karbonhidratı azalttığınızda mı ortaya çıkar?
Eğer öncesinde çok karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye alışıksanız evet.
sibel
Tarih: 21:45h, 22 Aralıkmerhaba ceren hanım ben normal kiloda düzenli spor yapmaya çalışan bir kadınım gün içerisinde fazla açlık atakları geçirmesem de geceleri 2-3 kere uyanıp bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorum bu çoğunlukla bir kase yoğurt ve küçük bir meyve oluyor sizce doğru mu yapıyorum yada bunu sonlandırmak için neler yapmalıyım şimdiden teşekkürler.
Şeyda
Tarih: 18:53h, 21 ŞubatBir soruda kahvaltı için sadece kahve içip 4 saat sonrasında birşeyler yemede sakınca görmemişsiniz çok şaşırdım açıkçası.Özellikle egzersiz yapabilen kişiler ve diğer bireyler olarak baktığımızda vücut zaten 6-8 saat uyku sırasında aç kalıyor.Uyandığımız gibi protein (1 saat içinde) almak gerektiğini düşünüyorum ve buna dair çok fazla kaynak araştırdım. Uyandıktan sonra 4 saat aç kalan bir vücudun gün içinde yorgun olmasıda muhtemel.
Ceren Yavuz
Tarih: 22:44h, 21 ŞubatBazı kişiler kendini kahvaltı ettiğinde iyi hissediyor, bazı kişiler ise sabah kalktığında hiçbir şey yemek istemiyor. Mutlaka kahvaltı yapmalısınız ya da yapmamalısınız demek bahsettiğim iki gruptan birine uygun olmayan bir şeyi zorlamak anlamına geliyor. Burada şaşılacak bir şey yok çünkü kimseye mutlaka kahvaltı yapmalısın ya da yapmamalısın demiyorum, sadece sorulan soruyu cevaplıyorum. İnsanlar her 2-3 saatte bir yemek yemek zorunda olan varlıklar değil ve fizyolojik olarak da böyle bir gereklilik yok. Herkesin kendi hayat tarzına göre, kendini nasıl hissettiğine göre beslenmesinde farklılıklar olabilir ve olmalıdır da. Tekrar altını çiziyorum, genel olarak “herkes kahvaltıdan vazgeçsin” demiyorum, sadece sorulan soruyu cevaplıyorum.
gülten
Tarih: 15:19h, 04 MartMerhaba ceren hanım ben 19 yasindayim ve yağ oranım yüzde 40 üstelik 13 kilo verdiğim halde degismemis sizce hemen bi doktora mi gitmeyelim ? Yada nerde yanlis yapiyorum
Öykü
Tarih: 12:25h, 14 NisanCeren Hanım merhaba,
Juice Cleanse’lerle ile ilgili ne düşünüyorsunuz? 2-3 günlük bir detoks programı ile kilo vermek sağlıklı mıdır ? Kilo vermesek bile bu detoksun sağlıklı ya da sağlıksız etkileri nelerdir?
Ceren Yavuz
Tarih: 20:37h, 22 NisanGerekli bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. Juice Cleanse’lerle verilen kilonun çoğu su kaybı oluyor. Uygulamayı bitirdiğinizde çoğunlukla verdiğiniz kiloyu geri alıyorsunuz.
Ezgi
Tarih: 16:40h, 20 HaziranKeçiboynuzu pekmezi şeker yerine alternatif olabilir mi