Soru Cevap – Haziran 2016

soruss-3Birkaç ay aradan sonra soru – cevap postları geri döndü! :) Bu ay Instagram üzerinden gelen sorularınızın cevapları aşağıda. İyi okumalar!

 

1) Besinleri ezince, örneğin patatesi püre haline getirince glisemik indeksi artıyorsa, besinleri çiğnemenin önerilmesi ne derece mantıklı?

Yiyecekleri bir tek glisemik indeksine göre değerlendirmek doğru değildir. Yediğinizi daha çok çiğnemeniz tokluk hissinizi pekiştirdiği için önerilmektedir, bu da öğünden daha fazla tatmin olmanıza ve daha az yiyecek tüketmenize neden olacağı için doğru bir öneridir.

 

2) Kilo koruma diyeti nasıl yapılır? Neler yenmeki, nasıl sporlar yapılmalı bu süreçte?

Belli bir süre kilo verdikten sonra kilonuzu korumak için yediklerinizin enerji miktarını dolayısıyla da miktarını arttırmalısınız ki kilonuzu koruyasınız. Kilo verme ya da korumada, dilediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Önemli olan günlük besin ve kalori ihtiyacınız ve tükettiğiniz miktarlardır.

 

3) Kilo korumada ekmeği kesmek mi lazım yoksa az da olsa yenmeli mi?

Yukarıda da bahsettiğim gibi, kilo korumada istediğiniz besini yiyebilirsiniz, önemli olan tükettiğiniz miktardır.

 

4) Vegan beslenme hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.

Şahsen vegan beslenmenin ideal beslenme olarak uygun olduğunu düşünmüyorum. Etik nedenlerle bir kişi hayvansal ürün tüketmemeyi tercih edebilir, saygı duyuyorum fakat insanoğlunun gelişmesinde ve doğasında hayvansal ürün tüketimi büyük bir yer oynamakta bu nedenle de kişisel görüşüm doğru yolun veganlık değil, hayvancılık koşullarının iyileştirilmesi olduğunu düşünüyorum.

Bunun dışında veganların birçok besin grubunu tüketmemesinden dolayı besin eksikliği yaşaması oldukça sık görülen bir durumdur. Özellikle de yiyeceklerin vitamin katkısıyla zenginleştirilmediği ülkelerde, vegan olarak dengeli besin alımı için dikkatlice planlama ve uğraş göstermek gerekiyor.

 

5) Az yemek yesemde göbeğimin üst tarafı yani mide denen yer hep şiş duruyo, aç olsam da midem hep çıkıntılı duruyor. Sebebini çok merak ediyorum ve beni rahatsiz ediyor?

Bu durum karın yapınızla alakalı. Vücut iç haciminiz yeterli olmadığından ve karın kaslarınız kuvvetli olmadığından dolayı midenizin en ufak doluluğu içe doğru genişleyemediği için dışa doğru kendini belli ediyor. Karın kaslarınızı kuvvetlendirerek bir nebze bu şikayetinizi azaltabilirsiniz.

 

6) Strech solution beslenme tarsi hakkında bildikleriniz ve düşünceleriniz nelerdir?

Hiçbir fikrim yok açıkcası ilk defa duydum. Google’a da yazdım pek bir şey çıkmadı.

 

7) Sevgili Ceren oğlum 2 yaşında bu yaş aralığı nasıl beslenmeli önerilerin olur mu?

İki yaş bir çocuğun çoğu şeyi yiyebileceği bir dönem, bu dönemde çocuk ne kadar çeşitli yiyeceği benimserse ilerleyen zamanlarda da yiyecek konusunda seçici olma ihtimali azalıyor. Bu yüzden olabildiğince çeşitli beslenme, çocuk bir kere bir yiyeceği reddetti diye pes etmeden tekrar denemek oldukça önemli. Ortalama 10-15 denemeden sonra çocukların yeni yiyecekleri kabul ettiği çalışmalarca gösterilmiştir :)

 

8) Ara öğün yemek şart mı? Yemediğimizde saat aralığı fazla olduğu için metabolizma yavaşlar mı?

Hayır şart değil, ve metabolizma hızınız ara öğün tüketimiyle bağlantılı değildir. Bu konudaki yazımı okuyabilirsiniz.

 

9) Kas kaybı olmadan yağ kaybetmek için beslenme menüsü günlük kaba taslak nasıl olmalı?

Yağ kaybetmek için günlük olarak toplam ihtiyacınız olan kaloriden azını tüketmelisiniz ve buna ek olarak kas kaybetmemek için her öğünde bir miktar yüksek kaliteli protein tüketme ve mümkünse egzersiz yaparak kaslarınızı kullanmalısınız. Kaslar egzersizle kullanılmadığında, beslenmedeki protein oranı çok yüksek olsa bile kas kaybı yaşamak olasıdır.

 

10) İzlediğim takip ettiğim herkes yürüyün diyor ama ne kadar yürünmeli hangi tempoyla kaç saat yürünmeli? Spor olarak sadece yürüyüş yeterli mi?

Ne kadar spor yapılması konusu kişinin yaşam tarzına ve hedefine bağlıdır. Bu nedenle mutlaka şu tempoda, şu kadar süre spor yapmalısınız demek doğru değil. Burada bir genelleme yapacak olursak Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesine bakabiliriz; minimum haftada 5 gün orta tempolu yarım saat egzersiz öneriliyor – tempolu yürüyüş gibi. Fakat aynı zamanda DSÖ diyor ki haftada 5 gün 1 saat tempolu egzersiz yaparsanız tabii ki daha iyi. Ek olarak DSÖ haftada 2 kere vücut ağırlığı ya da bir ağırlıkla yapılan rezistans egzersizi öneriyor.

 

11) Dukan diyeti hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce sağlıklı bir diyet yöntemimi çünkü kısa sürede çok kilo vermek mümkün ve bu yüzden şüphelerim var bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Aşırı derecede besin grubu kısıtlaması yaparak vücudu yoğun strese sokmanın kilo verimi için doğru ya da gerekli olduğunu düşünmüyorum. Kilonun ne kadar hızlı verilirse, bir o kadar kolay geri alınıyor olduğunu unutmayalım.

 

12) Polikistik overi geriletmek mümkün mü yoksa sadece ilerlemesini mi önleyebiliyoruz?

Geriletmekten ne kast ettiğinizi açıkcası tam olarak anlayamadım fakat bahsettiğiniz düzenli regl olunmasıysa, eğer PCOS’lu birey fazla kiloluysa kilo verilmesi durumunda düzenli regl olunmaya başlanabiliyor. Bunun dışında kan şekeri ve insülin seviyelerinizi beslenme ve egzersizle kontrol altına alıp durumun kötüleşmesini engelleyebilirsiniz. Fakat bireyin kilo fazlası yoksa, bu yaşamtarzı faktörleri de düzenli regl olunmasını sağlamayabiliyor.

 

13) Hazır süt / yoğurt ürünleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Doğal olanı bulamadığım için hazır tüketiyorum ama katkılı olduğu için de içim rahat etmiyor.

Yoğun şehir hayatında bu gibi ürünlerin hazır alınmasında bir sakınca görmüyorum. Sütü besin içeriğinden dolayı karton kutuda UHT değil de günlük süt olarak almanızı tavsiye ederim.

 

14) Nestle Nesfit kırmızı meyveli ve diğer cornflakes çeşitleriyle beslenme konusunda ne düşünüyorsunuz?

Tam tahıllı olsa bile, işlenmiş kahvaltılık gevreklerin hiçbirini içerdikleri yoğun karbonhidrat oranı, eklenti şeker, ve düşük besin içeriğinden dolayı tavsiye etmiyorum.

 

15) Hipotiroid hastasıyım her sabah düzenli ilaç kullanıyorum hayatıma sağlıklı beslenme şeklini yerleştirmeye çalışıyorum az buçuk kaçamaklar yapıyorum tabi yalan olmasın ama hala kilom sabit neden veremiyorum daha fazla ne yapmalıyım kilo vermek için bilginiz var mı?

Hipotiroidi gibi durumlarda kişinin metabolizma hızı yavaşlayabilir, bu nedenle de kilo vermek zorlaşır. Anlattıklarınıza göre sağlıklı besleniyor fakat kilo verecek kadar kalorik fark yaratmıyorsunuz, bu nedenle de kilo veremiyorsunuz. Yediklerinizin porsiyonlarını ufaltarak ve hareketinizi arttırarak kilo vermek için gerekli olan kalorik farkı yaratabilir ve kilo verebilirsiniz.

 

16) Göbek bölgesindeki bölgesel fazlalıklar için ne yapabiliriz ?

Bölgesel kilo vermek maalesef mümkün değil. Bireylerin genetik altyapıları doğrultusunda vücutlarının bazı bölgelerinde daha fazla yağ hücresi bulunmaktadır. Bu nedenle de göbek ya da basen gibi bölgesel kilo sıkıntısı yaşanabilir. Bu sorunun çözümü vücuttaki yağ kitlesini azaltmak yani kilo vermektir.

 

17) Intermittent fasting hakkında düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Yaşam tarzınıza uyuyorsa kullanabileceğiniz bir yöntem. Fakat şahsen stresli bireylere ve kadınlara benim önereceğim bir yöntem değil.

 

18) İnsülin direnci ve gece yeme atakları olanlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Gece yeme ataklarınızın nedeni büyük ihtimalle gün içinde kendinizi aşırı derecede kısıtlamaktan kaynaklanıyor. Bunu düzeltirseniz gece yeme ataklarınızın da önüne geçeceğinizi düşünüyorum. Bunun dışında insülin direnciniz olduğu için gün içindeki öğünlerinizin yüksek glisemik yüklü olmamasına dikkat edebilirsiniz.

 

19) Konserve ve donmuş ürünler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tazesi bulunamıyorsa cam konserve ve donmuş ürünlerin kullanımında bir sakınca görmüyorum.

 

20) Sporumuzu ne zaman yapmalıyız ve genç kızların beslenme düzeni nasıl olmalı ?

Sporu illa şu saatte yapmalısınız diye bir durum yok. Ne zaman yapmak isterseniz o zaman spor yapabilirsiniz. Yeter ki yapın :) “Genç kızların”, ya da “ileri yaştaki bireylerin” beslenmesi şöyle olmalıdır demek doğru değil çünkü beslenme kişiye, kişinin yaşam tarzına ve hedeflerine özeldir. Genel olarak beslenme nasıl olmalı diyorsanız bu yazımı okuyabilirsiniz.

 

21) Sağlıklı beslenme ve spora ek olarak metabolizmayı hızlandırıcı gıdalar önerebilir misiniz? Bunların kilo vermeyi hızlandırıcı etkisi var mıdır?

Maalesef herhangi bir yiyecek yiyerek metabolizmanızı “hızlandırmak” mümkün değil. Metabolizmanızı kalıcı bir şekilde hızlandırmanın yolu spor yaparak kas kütlenizi arttırmakdan geçiyor.

 

22) Öğün atladığı zaman veya kendini aç bıraktığın zaman vücudun yağ depolaması gerçek mi? Sonuçta zayıflamak için en basit hesap yaktığından daha az kalori yemelisin, tabii doğru şeyler yiyerek.

Hayır, öğün atlandığında “vücudun yağ depolaması” durumu doğru değil. Öğün atlandığında yağ depolansaydı her gecenin ardından kilo alıyor olarak uyanırdık, değil mi?

 

23) Balık yerine omega-3 açısından balık yağı tüketimi doğru mu?

Günümüz hayvancılık koşullarından dolayı, çiftlik balığı yiyerek yeterli omega-3 almak pek mümkün değil, bu nedenle de balık yağı tüketimi doğru bir tercih.

 

24) Tembel tiroidden muzdarip olanlar icin en etkili beslenme sekli nedir? Kilo verebilmek icin ne yapmamiz lazim?

Yavaş çalışan tiroid kişinin metabolizma hızı yavaşlatabilir, bu nedenle de kilo vermek zorlaşır. Kilo vermek için kalorik kısıtlama şarttır.

 

25) PCOS tedavisinde ketojenik beslenme kullanılabilir mi?

Evet.

 

26) Sağlıklı beslendikten sonra kalorilere çok takılmak gerekir mi hala? Protein karbonhidrat yağ gram hesabı yaparak besleniyorum bu beni psikolojikmen çok etkiliyor.

Kilo vermek ya da almak gibi bir hedefiniz varsa kaloriler önemli tabii ki. Kilonuzu korumaya çalışıyorsanız daha esnek olabilirsiniz.

 

27) Spor yapmak çok istiyorum fakat bazen hiç enerji bulamıyorum bacaklarım kalkmıyo muz falan işe yaramıyor. Ne yapmalı?

Uzun zamandır diyet yapıyorsanız bir süre diyetinize ara verip yediklerinizi arttırmak faydalı olacaktır. Bir diyet geçmişiniz yoksa, bir doktora görünerek genel bir kan tahlili yaptırmanız ve tiroid hormonlarınıza da baktırmanızı tavsiye edebilirim.

 

28) PCOS olanlar hangi besinlerden uzak durmalı? Hangi spor türünü tercih etmeli?

Polikistik overlilerin düşük glisemik yüklü beslenmesi oldukça önemli, yani yoğun karbonhidrat içerikli ekmek, pilav, makarna gibi yiyeceklerden mümkün oldukça uzak durmak gerekiyor. Bunun dışında egzersizin her türü PCOS’lu bireyler için iyi fakat özellikle ağırlık ya da vücut ağırlığı gibi bir dirence karşı yapılan rezistans egzersizleri oldukça önemli.

 

29) Yeme bozukluğu sonrası aşırı yememeye rağmen çok kilo almak normal mi?

Evet.

 

30) Bir gün ya da gece çok kaçıranlar ertesi gün ne yapmaklı, nasıl telafi ederiz?

Bol sıvı, bol sebze, az karbonhidrat ve yağ tüketerek kaçamağınızı dengeleyebilirsiniz.

 

Ufak bir not: Eğer daha çok soru cevap postu görmek istiyorsanız, bu posta yorum bırakabilirsiniz :)

 

57 Yorum
  • özge
    Tarih: 10:41h, 01 Temmuz Cevapla

    Merhaba,
    Süt konusunda kafam çok karışık. Birden bire süt zararlı bir şeymiş gibi lanse edilmeye başlandı. Çocukluğumuzdan beri süt ve süt ürünlerinin yararlarını duyarız. Birden niye durum terse döndü? Laktozsuz süt, badem sütü… gibi alternatifler çıktı. Bu konu hakkında siz neler düşünüyorsunuz.
    Bu arada en sevdiğim postlardan biri bu soru cevaplar.
    Devamının gelmesi dileğiyle,
    Sevgiler..

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 10:28h, 04 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Bu konuyu oldukça detaylı bir şekilde Instagram’dan paylaşmıştım. Eğer süt ve süt ürünlerine karşı gaz, şişkinlik vb negatif bir tepki vermiyorsanız süt ve süt ürünleri tüketmenizin önünde hiçbir engel yok demektir. Süt tükettikten sonra şişkinlik yaşıyorsanız laktozsuz süt tüketebilirsiniz, bazı kişiler süt şekeri laktozu iyi bir şekilde sindiremediği için normal süt içtiğinde sorun yaşayabilmektedir ve laktozsuz süt bu sorunun üstesinden gelmektedir.

      Badem/soya vb sütlerin gerçek süt olmadığını, gerçek süt kadar besin içeriği anlamında yoğun olmadığını hatırlamakta yarar var. Eğer vegansanız kullanımında sakınca yok fakat bu anlamda bir ayrımınız yoksa normal süt ürünlerini tüketmeye devam edebilirsiniz.

      İnsanoğlunun 11.000 yıldır süt ve süt ürünleri tükettiği kabul ediliyor. Bu aralar alternatif ürünler moda ve “sağlıklı beslenme” akımının bir parçası olduğu için böyle bir inanışın çıktığını ve şahsen zamanla yok olacağını düşünüyorum.

  • Esra
    Tarih: 11:47h, 01 Temmuz Cevapla

    Merhabalar ceren hanım ben özellikle yüz bölgesinden kilo almak istiyorum ne yapmalıyım diye sormuştum ama sorumun cevabını alamadım buna ek olarak herhangi bir sağlık sorunum olmadığı halde gittikçe zayıflıyorum elimden geldiğince de düzenli besleniyorum ama kilo alamıyorum bu konudaki yorumlarınızı bekliyorum iyi çalışmalar

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 10:32h, 04 Temmuz Cevapla

      Merhabalar,

      Takdir edersinizki birçok soru geliyor ve çoğunluğun okumaktan yarar göreceği soruları cevaplamayı tercih ediyorum.

      Bölgesel kilo almak ya da vermek mümkün değildir. Yani spesifik olarak yüzünüze kilo almanız mümkün değil.

      Sağlık sorununuz yok ve kilo veriyorsanız yediklerinizin miktarını arttırmanız gerekiyor gibi görünüyor.

  • Gökçe
    Tarih: 17:08h, 01 Temmuz Cevapla

    Merhaba ceren :) ideal kilomun altındayım ve haftanın 5 günü (3 gün agırlık) düzenli spor yapıyorum.Hedefim saglıklı kilo almak. Kas hacmi için antrenman öncesi kb alırken, antrenman sonrası özellikle ağırlık calısmıssam protein ve sebze seklinde bir öğün yapıyorum.Karbonhidratı agırlık sonrası da almam gerekir mi kas hacmi için ?

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 10:34h, 04 Temmuz Cevapla

      Antrenman sonrası karbonhidrat alımının eski inanışa göre kas artışına yardımcı olduğu düşünülse de, güncel çalışmalar antrenman sonrası kas gelişimi için sadece protein alımının yeterli olduğunu gösteriyor.

  • Merve
    Tarih: 20:07h, 01 Temmuz Cevapla

    Merhaba Ceren Hanım,
    Bilimsel gerçekleri hepimizin anlayabileceği şekilde açıkça aktarıyor olmanız ve uygulanabilir çözümler sunmanız, kilo/sağlık problemlerinin çözülmesi çok zor ya da imkansız olduğu algısını bozuyor. Bana ve eminim ki sizi takip eden pek çok kişiye akılda kalıcı bilgiler vererek, problemlerimizi çözmemiz konusunda destek oluyorsunuz. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 10:34h, 04 Temmuz Cevapla

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için :)

  • Ayperi
    Tarih: 01:49h, 02 Temmuz Cevapla

    Emeğinize sağlık Ceren hanım, yine oldukça faydalı bilgiler öğrendim. Ben keyifle okudum ve aydınlandım, bu tür postların devamını görmeyi çok isterim. Sevgiler.

  • Neslihan
    Tarih: 01:58h, 02 Temmuz Cevapla

    Merhaba Ceren, öncelikle emeklerin için teşekkürler. Sayfanda verdiğin tavsiyeyle izlediğim bir film vardı “That Sugar”. Orada bahsedildiği gibi kalori miktarıyla beraber kalorinin nereden alındığı da mı önemli yok dediğin gibi gerçekten kilo verme ya da korumada, dilediğimiz her şeyi yiyebilir miyiz? Önemli olan günlük besin ve kalori ihtiyacınız ve tükettiğiniz miktarlar mı? Düşüncelerine önem verdiğim için ve bu ikisi çeliyor gibi geldiği için sormak istedim. Cevaplayabilirsen sevinirim, çok teşekkürler :)

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 22:28h, 07 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Daha önceden Instagram üzerinden anlatmıştım ama belki denk gelmemişsinizdir diye kısaca tekrardan anlatayım, kaloriler sayılıyor fakat biz o kalorileri sayamıyoruz. Örneğin vücudunuza 100 kaloriyi kola gibi bir şekerli sudan alırsanız, vücudunuz bu şekilde vücudunuza giren enerjiyi kullanmak için hiç enerji harcamıyor, yani 100 kalorinin 100’ü de vücudunuzda kullanılmaya hazır hale geliyor. 100 kalorilik badem yediğinizdeyse yaklaşık bu enerjinin %30’u yediğiniz şeyi sindirmek için kullanılıyor ve sadece 70 kalori vücudunuzda kullanılmaya hazır hale geliyor. Aslında ana fark burada, işlenmiş yiyecekler tercih ettiğinizde vücudunuz bunu sindirmek için pek bir enerji harcamıyor ve aynı kalori değerinde doğal, işlenmemiş besinler tükettiğinizde bunun büyük bir kısmı sindirim için harcanıyor. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir :)

  • Ceren
    Tarih: 14:56h, 03 Temmuz Cevapla

    Oncelikle cok tesekkurler.18 yasindayim 1 aydir cok dusuk karb alarak besleniyorum fakat yag miktari da ketojenik diyetteki kadar yuksek degil cunku sinava hazirlandigim icin squat ve ufak yuruyusler disinda hareketsizdim kilo almaktan cok korkuyodum o yuzden yagi arttirmadim yanlis oldugunu bildigim halde.zaten kis aylarinda karb kisitlamasi cok yapmadigimdan 2 kilo almistim sonra azaltinca kisa surede asiri kilo verdim boyum 164 kilom 49 oldu ve kas kaybi yasadim suan kas oranim %35 yag oranim %22 oldu .gecen yaz 54 kiloydum fakat kas oranim %37 yag oranim %20 idi duzenli olarak spor yapiyordum tekrar spora baslayacagim ve neyi ne sekilde arttiracagimi hic bilmiyorum pinar hanimin postlarini en cok takip eden kisi olabilirim ve karb zararlarindan dolayi yerken pismanlik duyuyorum ama pinar hanim gibi takviye urunler kullanamiyorum turkiyede bulunmuyor cok kafam karisik mesela gunde 1 pors az sekerli meyve tuketiyorum 2 pors yersem kotu hissediyorum oyle bi hale geldim.kilo vermem durmuyor artik koruma ve kaslanma istiyorum mersinde yasiyorum ve buradaki diyetisyenler gunde 8 dilim ekmek veriyorlar hala..yardim ederseniz en buyuk sorunuma care bulmus olacaksiniz cok minnettar kalicam , sevgiler

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 22:31h, 07 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Kilo vermeniz devam ediyorsa yediklerinizin miktarının artması gerekiyor. Meyve, kuruyemiş ya da başka bir şey yediğinizin ne olduğundan çok miktarının artması gerek, bu şekilde düşünmeye çalışabilirsiniz.

  • ece
    Tarih: 14:01h, 04 Temmuz Cevapla

    Evet bu postlardan daha çok istiyoruz ceren hanım!!!! Çok teşekkürler, sevgiler :))))

  • Birsen
    Tarih: 10:06h, 06 Temmuz Cevapla

    Merhaba ,
    Yazilarinizla yeni tanistim. En azindan yapilan aciklamanin bilimsel bir dayanagi var. İlginiz icin aciklamalariniz icin tesekkurler Ceren hanim.

  • Şevval
    Tarih: 11:01h, 06 Temmuz Cevapla

    Merhaba. Her gün düzenli olarak şişkinliğim için maden suyu tüketiyordum fakat kronik ödem yaptığını duydum sizce geçmeyen şişkinliğimin sebebi bu olabilir mi? Öyleyse mineral ihtiyacını nasıl karşılayabilirim?

  • Başak
    Tarih: 05:08h, 09 Temmuz Cevapla

    Merhaba Ceren
    Öncelikle sizin gibi beslenme konusunda çok hevesli olduğumu söylemeliyim.Ben sağlıklı beslenmeye geçerken 2.5 ayda 25 kilo verdim Su an boyun 1.74 kilom 54 etrafimdakiler daha fazla zayıflamamı ve kilomu korumami öneriyorlar Bende kilomu yağlı ve karbonhidrat değeri yuksek olan yiyeceklerle koruyacagima daha sağlıklı ve değişik yiyeceklerle kilomu korumak istiyorum.Fakat sağlıklı yiyecekler konusunda tarif bilgim pek yok.Bu yüzden senden isteğim mesela chia pudingin tarifi , saglikli atistirmalik ya da sen gün icinde neler yiyorsun Bizlerle bunları paylasirsan çok sevinirim.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 13:54h, 25 Temmuz Cevapla

      Merhaba Başak Hanım,

      İnternet üzerinde birçok sağlıklı tarif bulmak mevcut. Sadece benim tarif paylaşmamı beklemeyin :)

      GÜn içinde neler yediğimi ara sıra Instagram’da paylaşıyorum, dilerseniz oradan takip edebilirsiniz.

  • hande
    Tarih: 18:39h, 13 Temmuz Cevapla

    merhabalar,

    blogunuz gerçekten harika bilgilerle dolu. kulaktan dolma bilgilerle tavsiyeler veren birçok blogun yanında gerçekten farkını gösteriyor. bilimsel açıklamalar getiriyor olmanız hele ki bunları düz vatandaşın anlayacağı şekilde yazıyor olmanız da çok çok süper :) instagram hesabınızı da takip etmeye başladım.
    benim de bir sorum olacaktı;

    son zamanlarda, sizin de karşınıza çıkmıştır eminim, mucize olarak herkesin dilinde olan kombucha ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
    şekerli çayla yapılıyor ve fermente olma süresine göre içinde biraz şeker barındırabiliyor sanırım. internette epeyce bakındıktan sonra, diabet riski taşıyanlar için ya da diyabet hastaları için uygun olduğunu, hatta uzun vadede diabet dahil pek çok hastalık için koruyucu antioksidanlar vs içerdiğini okudum.
    siz kombucha içiyor musunuz?

    bir diğer sorum da brokoli, brüksel lahanası, karnıbahar gibi “gaz yapıcı etkisi olan” sebzelerle ilgili. ben hepsini çok severim, özellikle de buharda, az pişirilmiş, üzerine balzamik-hardal-sarımsak sosuyla olunca ömrümü geçirebilirim :) ancak bünyeden bünyeye bu sebzelerin sindirimi değişebiliyormuş. yani bazı insanlar sorunsuz sindirebilirken bazıları gaz sorunu yaşayabiliyormuş. demem o ki ben de aslında o gaz sorunu yaşayanlardanım :/ o kadar ki bu sebzeleri yedikten sonra, çok pişmiş olsalar dahi, bütün gün son derece rahatsız edici bir şişkinlik içerisinde kalıyorum. bu sebzeleri yerken ya da yedikten sonra sindirimi kolaylaştırabilmemiz için önerebileceğiniz ek bir besin ya da yöntem var mıdır?

    çok çok teşekkür ederim!

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:04h, 25 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Açık konuşmak gerekirse pazarlama aktiviteleri sonucu periyodik olarak yeni “sağlıklı besinler” çıkıyor fakat sağlıklı beslenmek bir besinle olacak bir şey değil. Beslenmeye genel patern olarak bakmak çok daha doğru. Yani Kombucha’ya değil günün geri kalanında neler yediğiniz içtiğiniz çok daha önemli bana kalırsa.

      Ben Kombucha içmiyorum hayır.

      Düzenli probiyotik takviyesi gaz sıkıntınızı bir nebze olsun rahatlatabilir. Bunun dışında bu gibi sebzeleri tükettiğinizde miktarını az tutmak, mümkünse tek tip sebze tüketmek ve iyice pişirmek dışında yapabileceğiniz çok bir şey yok maalesef.

  • Selin
    Tarih: 20:56h, 13 Temmuz Cevapla

    Merhaba Ceren,
    Ben de beslenme ve diyetetik okuyorum Ingiltere’de. Su aralar sikca karsilastigim bir konu var. kirmizi et kolestrol yapar mi? Insanlar neden kirmizi etten bu kadar korkuyorlar?

    Tesekkurler :)

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 00:02h, 19 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Kırmızı et değil, kırmızı etin yağı kolesterolü yükseltiyor. İnsanlar bence kırmızı etten korkmuyor, genel olarak işlenmiş et ürünleri sıkıntı kırmızı etin kendi değil :)

  • Ceren
    Tarih: 16:55h, 15 Temmuz Cevapla

    Kesinlike devamını ve daha uzunlarını istiyoruz :)

  • Özlem Çağlar
    Tarih: 16:59h, 15 Temmuz Cevapla

    Muhteşemsiniz! Bloğunuz,instagramda yazdıklarınız için teşekkürler gerçekten :) bir de 1-2 gün yapılan sıvı detokslar için ne düşünüyorsunuz? Yazarsanız sevinirim :)

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 23:58h, 18 Temmuz Cevapla

      Gerekli olmadığını düşünüyorum :)

  • vildan
    Tarih: 17:25h, 15 Temmuz Cevapla

    26.gunde hep regl olurum ve 7 gun surer.2 gundur seker ve ekmegi kestim.3.gun regl bitti.bunun vucuduma bir zarari var midir.bir bebek daha istiyor bunun icin zayiflamaya calisiyorum.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 23:57h, 18 Temmuz Cevapla

      Regl düzeninizde yaşadığınız değişikliğin bununla alakalı olduğunu sanmıyorum. Spor düzeniniz, stres seviyeniz ya da sıcak hava gibi şeylerin bunu etkilemiş olma ihtimali çok daha olası.

  • Bihter
    Tarih: 17:27h, 15 Temmuz Cevapla

    Topluma yararlı olacak çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Aklıma birşey takıldı sadece bunu sormak istiyorum. Günlük sütü UHT süte tercih ettiğinizi söylemişsiniz ancak günlük sütlerin cam şişede olması bakkallarda yada marketlerde taşıma sırasında güneşe maruz kalması içindeki değerleri değiştirmez mi?
    Yeni yazılarınızı merakla bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 23:56h, 18 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Öncelikle teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Günlük sütün cam şişede olması ve ışığa maruz kalması besin içeriği anlamında bir sıkıntı yaratmıyor.

  • Cigdem
    Tarih: 18:02h, 15 Temmuz Cevapla

    Soru cevaplar da diger yazilariniz kadar faydali. Benim kafami en cok karistiran yedigimiz et/balik vb protein kaynaklarinin dogalligindan emin degilsek de yemeli miyiz yoksa protein ihtiyacimizi baska turlu mu karsilamaliyiz?

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 23:55h, 18 Temmuz Cevapla

      Protein kaynağı olarak yediğiniz besinin doğallığından emin değilseniz yağsız kısımlarını yemeye özen gösterebilirsiniz. Başka yiyecekler maalesef protein anlamında, kalitesi, vücutta kullanılma oranı ve amino asit dağılımı konusunda et/tavuk/balığın yerini tutmuyor.

      • Cigdem
        Tarih: 10:17h, 28 Temmuz Cevapla

        Cok tesekkurler,peki kemik suyu icin ne dusunuyorsunuz? Emin olmasak da kemik suyu yapip icilmeli midir?

  • Cansu
    Tarih: 16:27h, 17 Temmuz Cevapla

    Tesadüfen instagramda buldum sizi. Soru cevaplarınıza bayıldım. En çok ara öğün aklımı karıştırıyordu. Açıklamalarınız çok doğru ve mantıklı geldi. Bence devam etmeli Ben diyet yapmış 15 kilo vermiş sonra da üstüne 25 kilo almış biriyim. Online danışmanınlığınız hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 23:52h, 18 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Şu an güncel yoğunluğumdan dolayı bir süreliğine yeni danışan almıyorum maalesef.

  • Cemile
    Tarih: 22:40h, 17 Temmuz Cevapla

    Ceren hanim merhaba
    Ben 6 ayda 14 kilo aldim 54 den 68 ciktim. Ve beni bu kilolar psikolojikmen cok etkiliyor. Eski halime donebilmem icin neler yapmam gerekir? Yardimci olursaniz cok tesekkur ederim

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:20h, 25 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Beslenme başlığı altındaki yazılarımı okuyabilir ve porsiyonlarınızı küçülterek yola koyulabilirsiniz.

  • Gizem
    Tarih: 21:24h, 19 Temmuz Cevapla

    Merhaba Ceren Hanım,

    Öncelikle ellerinize sağlık, hem blogunuzu hem de instagram hesabınıza bayılıyorum, okurken kendimi bilimin kucağında hissediyorum :) Daha önce muhtemelen sorulmuştur ama baktım ve göremedim, WHO’ya göre ayda 2-4 kilo arası vermek normal sanırım okuduklarımdan anladığım kadarıyla; ancak bu bireyin yaş, kilo, boy gibi özellikleri ile ilişkili midir? Mesela benim hedefim 7 hafta 7 kilo; Harris Benedict denklemine göre 2400 kcal günlük beslenme ihtiyacım oluyor ve bu hızda kilo vermek istersem (ilk haftayı -1.5 ile tamamladım) günlük -1000 (spor + diyet) yapmam gerekecek sanırım. Bu normal mi? Daha doğrusu aldığım kalori miktarı ile yaktığım kalori miktarı arasındaki fark nasıl olmalıdır sağlıklı kilo vermek için? Şimdiden çok teşekkür ederim :)

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:11h, 25 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için :)

      Sağlıklı olarak kilo vermek için maksimum limit olarak kabul edilen sayı genelde haftada %1 vücut yağ, bu da çoğu bireyde haftada 1 kilo yağ kaybı gibi bir yere denk geliyor.

      Harris-Benedict formülü biraz overestimate ediyor, biz genelde Henry formülünü kullanıyoruz.

      Günlük 1000 kalori farkı hedefleyeceğiniz maksimum fark olarak görebilirsiniz, daha fazlasını yapmayın öncelikle. Bunun dışında, 7 haftada 7 kilo vermek yerine, kalorik farkı bir tık daha az tutarak 10 haftada 7 kilo gibi bir şeyi hedeflemeniz ilerki zamanlarda yaşayacağınız açlık hissi vb zorlukları elimine edeceği için daha mantıklı bana kalırsa.

      Umarım açıklayıcı olabilmişimdir :)

  • Selen E.
    Tarih: 21:47h, 20 Temmuz Cevapla

    Sevgili Ceren Hanım,
    Yazılarınız için öncelikle teşekkürler:)
    Pcoslu ve bu sendromun etkisini azaltmak için 30kg vermiş biriyim (1.77m 68kg). Kilo vermeme rağmen reglimi düzene koyamadım:( beslenme konusunda hala kafam karisik. Son gittigim kadin dogum uzmani ketojenik beslenmemi önerdi. 1aydır bu beslenme tarzına uygun beslenmeye çalışıyorum fakat spor ve sağlıklı beslenmeye rağmen kötü kolestrolüm yüksek (155). Artık spor yapacak gücü bacaklarımda bulamıyorum Yanlış anlamayın bunları burdan yardım etmeniz için yazmıyorum umarım bitmek üzere olan tezinizde bana yardımcı olabilecek bilgilere ulaşmışsınızdır ve tezinizi okuma şansı yakalayabilirim

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:13h, 25 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim öncelikle.

      Aktif por yapan ve verecek çok kilosu olmayan bir kişinin ketojenik diyet uygulaması açıkcası pek doğru değil. Bu durumda kişinin beslenmesi, günlük yağ ve karbonhidrat miktarının dikkatlice programlanması gerekir. Dilerseniz benden profesyonel olarak danışmanlık alabilirsiniz ve yardımcı olabilirim :)

  • Dilek
    Tarih: 13:21h, 22 Temmuz Cevapla

    Ceren hanım merhaba sizi bulduğuma çok mutluyum
    Ben bir mikro prematüre annesiyim kızım 6 aylık dünya ya geldi Su anda düzeltilmiş 7 aylık. Ama doğumuna göre 10 aylık
    Onun beslenmesinde Nasıl bir yol izlemeliyim
    Teşekkürler

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:15h, 25 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Bu gibi bir durumda internet ortamında tavsiye vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Doktorunuz gerekli yönlendirmeyi yapıyordur eminim ki.

  • çiğdem
    Tarih: 00:38h, 25 Temmuz Cevapla

    selam ,
    şeker konusuna paylaştığınız bilgiler oldukça detaylı ve kıymetli öncellikle bunun için kocaman bir teşekkür ederim size…ayrıca emeğinize sağlık
    benim merak ettiğim karbonhidratlar konusu…şeker gibi buna da bir el atsanız diyorum :) beyaz un , tambuğday unu ,çavdar unu , hindistancevizi unu, nohut unu, karabuğday unu, yulaf unu, pirinç unu ….. :)))) örneğin tam buğday olan herşey sağlıklı mı? ya da un tamamen sağlıksız mı? görüşlerinizi merak ediyorum…sevgiler

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:18h, 25 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Umarım eylülde bu konuda detaylı bir yazı yazacağım. Günlük karbonhidrat ihtiyacı ana olarak kişinin hareket seviyesine göre belirlenmelidir ve bu konuda genelleme yapmak pek doğru değil. Genel bilgi için 5, 6 ve 7 numaralı ve “İdeal beslenme nasıl olmalı?” isimli yazılarımı okuyabilirsiniz :)

      • çiğdem
        Tarih: 23:47h, 27 Temmuz Cevapla

        tekrar teşekkürler…tüm yazılar çoktan okunmuştu bir daha üstünden geçeyim :) Eylül ü iple çekiyorum şimdiden:)

  • TUGBA
    Tarih: 13:31h, 25 Temmuz Cevapla

    17. Sorunun cevabında belirttiğiniz üzere, IF’ni neden kadınlara önermediğinizi detaylandırmanız mümkün mü Ceren? Teşekkürler

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:19h, 25 Temmuz Cevapla

      Kadınlarda periyoduk besin eksikliğinde vücut bir süre sonra üreme sistemini kapatabiliyor ve kişinin regli kesilebiliyor. Bu nedenle kadınlarda hele ki stresli bireylerde tavsiye ettiğim bir uygulama değil.

  • bilge
    Tarih: 10:47h, 28 Temmuz Cevapla

    merhaba ceren,
    öncellikle yazıların gerçekten harika.sana sormak istediğim soru protein tozuyla alakalı.kardeşim bi süredir spor salonuna gidiyor.oradaki görevliyle neler yemesi ve günlük kalori ihtiyaçlarıyla ilgili bi liste yapmışlar.listedeki protein miktarına doğal protein içeren besinlerle ulaşmak mümkün görünmüyor.o da protein tozu kullanma düşüncesinde. protein tozlarına gerçekten ihtiyacımız var mı ve protein tozunun uzun vadede vücuda etkileri ne olur? cevaplarsan çok sevinirim .

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 13:16h, 29 Temmuz Cevapla

      Merhaba,

      Bu konuda oldukça detaylı bir postum var Instagram’da, “Protein Tozu” başlıklı. Dilerseniz #cerenyavuz’dan bulabilirsiniz.

  • Serap
    Tarih: 11:58h, 10 Ağustos Cevapla

    Soruma cevap vermişsin çok teşekkürler, seni çok ama çok beğeniyorum , keşke senin gibi uzmanlar daha çok olsa iyiki varsın :)

    Serap

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 13:36h, 10 Ağustos Cevapla

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için :)

  • Cemre
    Tarih: 14:09h, 10 Ağustos Cevapla

    Mehabalar oncelikle bilgilerinizi bizimle paylastiginiz icin minnettarim , cok tesekkurler. Ben 18 yasindayim boyum 165 kilom 50 duzenli olarak spor yapiyorum ve ketojenik besleniyorum fakat bazi gunler enerjimin hic kalmadigini farkediyorum yeterli gucu bulamiyorum daha fazla karbonhidrat tuketmeye baslicam fakat ne kadar tuketmeliyim bilemiyorum ortalama bir olcu soyleme imkaniniz var mi 3 kasik yulaf 5 kasik kinoa 4 kasik karabugday gibi? Tesekkur ederim cevabinizi dortgozle bekliyorum..

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 17:23h, 05 Ekim Cevapla

      Bu tamamen kişiye, hayat tarzına ve hedeflerine özel bir şey, sizi tanımadan böyle bir bilgi vermem mümkün değil.

  • mustafa
    Tarih: 08:56h, 31 Ağustos Cevapla

    Merhabalar Ceren hanım. Yazılarınızı keyifle okuyorum ve birçok arkadaşıma da okutuyorum. Enerji dengesi hep kafama takılan bir soru. Genel olarak vücutta da termodinamiğin birinci kanunu işliyor. Bunun yanında tabiki makinenin verimi de önemli. Özetle 90 kiloyum, hareketli bir insanım (boyum 178cm). Kaba hesaba göre günlük 90×24=2160 kcal bazal metabolizma faaliyetlerimi sürdürebilmem için enerjiye ihtiyacım var. Bunun yanında günlük 10000 adım atmaya dikkat ediyorum. Aktivite düzeyime göre bunu 1.5 ile çarpalım diyelim -bunların hepsini sizin yazınızdan öğrendim :)- 2160×1.5=3240 kcal günlük kalori alırsam kilomu korumam lazım. Diyelim ki bir rejime girdim, günlük 2000 kcal ile sınırladım kendimi. Eğer önemli olan 24 saatlik enerji alımı ise bunun örneğin 20 çokonattan da karşılayabilirim teorik olarak. Bu durumda 20 çokonat yiyerek zayıflayabilir miyim (1 çokonat yaklaşık 200 kcal). 7 günde bir kilo vermem gerekiyor enerji dengesine göre :)

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 14:15h, 01 Eylül Cevapla

      Merhaba,

      Günde 20 değil de 10 Çokonat yiyerek 200 x 10 = 2000 kalori alarak bir haftada 1 kilo verebilirsiniz evet fakat ne kadar sağlıklı olur orası meçhul tabii.

      Birkaç sene önce bir üniversitedeki beslenme profesörü kendi üzerinde benzer temalı bir deney yapmıştı, “twinkie diet” yazarak hikayeye ulaşabilirsiniz :)

  • Elif
    Tarih: 13:26h, 10 Eylül Cevapla

    Zayıflarken ekmek tüketmezsek kas kaybi yaşanır mi ve günlük diyetimizde karbonhidrat yüzde kaç yer almalı

    • Ceren Yavuz
      Tarih: 17:12h, 05 Ekim Cevapla

      Ekmek beslenmede bir karbonhidrat kaynağıdır, sadece ekmekle zayıflamak ya da kas kaybını ilişkilendirmek yanlıştır. Günlük beslenmede karbonhidratın yüzdesi kişinin hareket düzeyine göre belirlenmelidir.

Yorum yapın